Campioni World Class: Totul despre Nadia Comaneci



Nadia Comaneci a concurat pentru prima data la nivel national, in Romania, in 1970, ca membra a echipei orasului sau. Incepuse atunci antrenamentele cu Bela Karolyi si cu sotia acestuia, Marta Karoly.

La varsta de 13 ani, Nadia a inregistrat primul sau succes, castigand trei medalii de aur si una de argint, la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. In cursul aceluiasi an, a fost numita de agentia de stiri Associated Press ,,Atleta Anului in Romania”.



Punctul culminant al carierei sale, momentul care i-a adus celebritatea, a fost obtinerea, in 1976, la Montreal, a titlului de campioana olimpica absoluta la Jocurile Olimpice. Micuta gimnasta, in varsta de doar 14 ani, supranumita in acel moment ,,zana de la Montreal”, a primit de cinci ori nota 10 si a castigat trei medalii de aur la individual compus, barna si paralele, una de argint cu echipa si bronz la sol.



Succesul sau i-a adus, in Romania, distinctia de ,,Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu.

La Campionatele Mondiale din 1978, Nadia Comaneci a avut o greutate peste media normala si nu a putut astfel performa la parametrii maximi. A cazut la paralele si s-a clasat doar pe locul patru, insa a castigat titlul la barna.

In 1979, Nadia a castigat cel de-al treilea titlu, devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reusit aceasta performanta. La campionatele mondiale din decembrie, gimnasta a castigat concursul preliminar si a concurat la barna, unde a obtinut nota 9.95. Datorita performantei sale, Romania a primit prima medalie de aur in concursul pe echipe.

La Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, Nadia Comaneci s-a clasat a doua, dupa Elena Davidova, la individual compus, insa si-a pastrat titlul la barna si a castigat o noua medalie de aur la sol si una de argint, alaturi de echipa.



Dupa participarea la Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia Comaneci s-a retras din activitatea competitionala. Intre anii 1984 si 1989 a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si antrenoarea gimnastilor juniori romani. In anii urmatori, Nadia a promovat linii vestimentare pentru gimnastica, lenjerie Jockey, echipament de aerobic si rochii de mireasa.

In 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner, iar nunta a avut loc in luna aprilie a anului 1996.



In anul 1999, fosta gimnasta a devenit primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului.

In prezent, Nadia se ocupa cu gimnastica si munca de caritate in intreaga lume iar, alaturi de sotul sau, este proprietara Academiei de Gimnastica Bart Conner, a firmei de productie tv Perfect 10 Production Company si a unor magazine de echipamente sportive.

Nadia este vicepresedintele Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vicepresedintele Consiliului Director al Asociatiei Distrofiei Musculare si membra a fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica.

In decembrie, 2003, a publicat prima sa carte, ,,Scrisori catre o tanara gimnasta” si a infiintat o clinica de caritate in Bucuresti, pentru a ajuta copii orfani din Romania.

Articol din Agentia de Presa Mondena: Campioni by World Class: Nadia Comaneci, gimnasta perfecta!.


Comentarii

Vedete TV

Video TV Romania